Hier zijn de items opgesomd die ik de dealer voorlegde:

 1. Servicebeurt (km-stand ca. 11.300; vorige beurt ca. 7.200)
  - vermoedelijk variorollen. De scooter heeft een 'dip' rond 50km/h waarbij het toerental even terugloopt. Daarboven trekt-ie redelijk door tot de topsnelheid, die overigens 5km/h lager is geworden
  - V-snaar laatst vervangen bij km-stand 4.500 evenals luchtfilterelementen, bougie bij 7.200km

  Resultaat: Het voelt weer goed aan. Ik kreeg de oude bougie, evenals de oude V-snaar en de variorollen (16x13, 8.5 gram) terug. Deze waren vervangen. Of ook de luchtfilterelementen zijn vervangen weet ik niet. Zodra hij me de faktuur heeft gezonden (dat doet hij slechts eens per week...even afwachten, dus) kan ik exact zien wat er op de lijst staat. Dan zal ik dit verslagje bijwerken.

  Update 13 augustus: Op de faktuur staan de volgende zaken.
  1. Werktijd 2½ uur: EUR 100,00
  2. Onderdelen (items zijn niet apart geprijsd): 1 variateurschijf, 1 rollenset, 1 gebruikte bendix, 1 V-snaar, cardan-olie, 2-takt olie, 1 bougie CPR8E: EUR 106,00
  3. Verwijderingsbijdrage: EUR 3,40
  4. Klein materiaal: EUR 2,00
  5. BTW 19%: EUR 33,75
  Dus geen luchtfilters!
  Nu vraag ik me nog af: waar heeft een Elystar 50cc cardan olie nodig? En waar vul je dat?


 2. Soms, maar niet altijd, start de motor niet (elektrisch).
  Dat gaat als volgt:
  - sleutel omdraaien (alle lampjes branden zoals het hoort; injectie-unit is hoorbaar)
  - linker handle inknijpen en startknop drukken. De startmotor is dan hoorbaar, maar het lijkt alsof de motor niet "aangrijpt". Het blijft dan bij een zachter gezoem. Na twee of drie pogingen lukt het dan wel.
  - wellicht is er ergens een motorische fout opgetreden. Dit zou dan zichtbaar moeten zijn in het foutenoverzicht van de diagnose-software

  Resultaat: een veer in de bendix bij de startmotor bleek gebroken, waardoor ook een tandwiel een flink stuk was afgesleten. De dealer liet me het oude onderdeel, dat hij verving, zien. Aanvankelijk wilde hij me hiervoor laten betalen, maar toen ik het toverwoord "garantie" liet vallen knikte hij, en streepte hij het onderdeel uit de lijst. Helaas moest hij het vervangen deel dan wel houden, en daarom kan ik er geen foto van plaatsen.
  Bovendien keek de dealer op het foutmeldingendisplay van de diagnosekit, maar daarin stond niks vermeld ("Natuurlijk niet", zei hij, "want mechanische fouten zijn niet in de diagnose-uitlezing zichtbaar").


 3. Ik heb vernomen dat er een nieuwe versie van de besturingssoftware beschikbaar is.
  Als dat zo is, zou de oude versie dan kunnen worden verwijderd, en de nieuwe versie worden geladen? Van andere Elystar-rijders hoorde ik, dat daardoor de motor in elk geval stationair veel beter gaat lopen (momenteel draait de motor dan erg onrustig, maar slaat niet af). Bovendien zou daardoor het benzineverbruik afnemen.

  Resultaat: geen. De dealer wist even niet hoe hij de softwware kon vervangen, en kwam daar ook met handleiding in de buurt niet achter. Bovendien zei hij dat daarvoor ook een notebook nodig was, en die had hij niet.
  Ik denk dat ik maar eens een dealer moet opzoeken die wat vaker met dit bijltje heeft gehakt.


 4. Peugeot heeft Elystars teruggeroepen voor een modificatie.
  Als ik het goed heb begrepen gaat het om een rubberen bescherming van de ECU en het controleren/vervangen van brandstofslangen. Wilt u dat eveneens uitvoeren?

  Resultaat: "Volgens de instructies van Peugeot uitgevoerd", meldde hij toen ik de scooter ophaalde.