Peugeot Elystar 5000 km service, 21 november 2002

Hier zijn de items opgesomd die ik de dealer voorlegde:
Update april 2005: Dimitri M., een zeer ervaren scootermonteur, las deze pagina en zond zijn opmerkingen in. Deze staan in grijs kader vermeld.

 1. Ik verzoek u de 5.000 kilometer-beurt uit te voeren

  Resultaat: Ik moet aannemen dat dit correct is uitgevoerd. De dealer zei, dat hij de bougie en het luchtfilter heeft schoongemaakt, maar niet vervangen.
  Dimitri: "Het luchtfilterhuis van een Elystar en alle andere scooters van Peugeot, zuigen hun lucht op een plek waar veel vuil zit. Die plek is namelijk ook de warmste plek van de scooter. Maar als je je luchtfilter reinigt en weer inspuit met filterolie ziet deze er helaas na 200 km er weer uit als daarvoor."
   
 2. Verslechterde prestaties: de topsnelheid is 8 km/h lager dan voorheen, de acceleratie is slecht en de motor lijkt te vibreren wanneer ik tussen 50 en 60 km/h rijd.

  Resultaat: de dealer verving de variorollen. Hij liet me de oude zien...deze waren duidelijk afgevlakt. Hij was verbaasd dat dat nu al was gebeurd, na 4000 km. Terwijl ik van de dealer naar huis reed merkte ik, dat alles weer behoorlijk in orde was. De prestatieproblemen waren hiermee opgelost, al voelt de scooter ietsje slomer aan dan zo'n 1000 km geleden.
  Dimitri: "Variorollen mogen er niet zo uitzien na 5000 km, (deze moeten bij normaal gebruik ongeveer 10000 km mee kunnen gaan, zie onderhoudsboekje). Dit hoort garantie te zijn."
   
 3. Het voorwiel lijkt ergens aan te lopen: bij elke wielomwenteling hoor ik een kort, slepend geluid, mogelijk uit de buurt van de voorrem.

  Resultaat: geen. Het wiel loopt nog steeds aan.

 4. Stationair lopende motor pruttelt: hoewel de motor nooit afslaat, houdt hij geen constant toerental aan terwijl de scooter stationair loopt. Dit is al zo sinds de aflevering.

  Resultaat: geen. Het is nog precies hetzelfde.
  Dimitri: "Het aanlopen komt van de telleraandrijving, deze moet even uit elkaar en met siliconenvet in elkaar worden gezet, ook de keerring moet worden ingevet."
   
 5. Piepende remmen: enkele maanden geleden bracht u kopervet aan. Dat heeft niet geholpen. Ik hoorde van andere Elystar-rijders dat ook vervanging van de blokjes niet hielp. Is er misschien een andere mogelijkheid om het piepen te verhelpen?

  Resultaat: de dealer wist geen andere mogelijkheden. Hij beweerde ook dat de remmen niet piepten toen hij een testrit maakte. Hoe dan ook, onderweg naar huis piepten ze weer als vanouds.

 6. Metaalachtig geluid uit de motor: eveneens sinds de aflevering komt er een metaalachtig geluid uit de motor, alsof een ronddraaiend onderdeel een ander metaaldeel licht raakt. Is dat wel in orde? Andere Elystars hebben dat bij mijn weten niet.

  Resultaat: de dealer bevestigt zelf dat geluid ook te horen. Het komt volgens hem van de compressor, die ergens licht tegenaan loopt. Hij zegt geen idee te hebben wat hij daar aan zou kunnen doen.
  Dimitri: "Het metaalachtige geluid komt inderdaad van de compressor, hier is niets aan te doen en je mag er ook niets aan doen. Laat dit ding nooit uit elkaar halen, ook niet door de dealer. Het geluid komt van de zuiger van de compressor, die door de krukas wordt bediend."