Noord Holland Tour, februari 2003

Na 22km, 35 min.
De eerste foto laat een van de typische polderwegen zien van deze Tour, in dit geval in het dorpje Grosthuizen. Het opmerkelijke onderbord bij het verkeersteken zegt: "Minder mag ook". Omdat ik nog een flink end voor de boeg had, en gezien de flexibiliteit van de wegbeheerder, leek me, dat iets sneller ook wel zou mogen.

Na 63km, 1u20
Een korte pauze op een parkeerplaats naast de weg. Tot mijn verbazing stond daar een enorme gans op wacht. Ik besef dat je op de foto niet goed kunt zien hoe gigantisch dat beest is. Toen ik na een paar minuten weer wegreed, moest ik langs 'm rijden, en...viel hij me aan met veel kabaal! Gelukkig kreeg-ie me niet snel genoeg te pakken en kon ik veilig langs de gans komen.

Na 73km, 1u40
Opeens...een kleine veerpont. Dit was de eerste keer dat ik me realiseerde dat ik van mijn geplande route af was gekomen. Kennelijk had ik een afslag naar rechts gemist, een paar kilometers terug. Daardoor stond ik nu plots bij het Noordhollands Kanaal. Ik besloot toch de overtocht, die 50 eurocent kostte, maar te maken.

Na 73km, 1u43, overkant
De veerman verzekerde me, dat ik aan de overkant wat wegwijzers zou tegenkomen. En dat klopte. De keuze was makkelijk: ik kwam uit Anna Paulowna, en ik wilde zeker niet richting Alkmaar terug. Simpel: hier naar rechts!

Na 87km, 2u15
De meest noordelijke kustlijn van Noord Holland, waar de Waddenzee begint. Bij eb verdwijnt het water (zoals op de foto te zien is) en kun je wadlopen. Zes uur later zal hier bij vloed het water tot aan de dijk waarop de Elystar geparkeerd staat komen.

Na 117km, 3u05
De zuidenwind is wat aangetrokken. Tot nu toe geen probleem, maar nu draai ik in die richting om de terugweg te aanvaarden. De Ely rijdt daardoor heel wat langzamer, zeker nu het door het wijd open landschap van de Wieringermeerpolder gaat. Goed om dan eindelijk het oude vissersstadje Medemblik te zien. Mijn rechter schouder en rechter hand beginnen nu toch wat pijnlijk te worden.

Na 139km, 3u45
Alweer een verrassing! Het dorpje De Goorn blijkt karnevalsneigingen te vertonen. Ik wist wel dat plaatsen in het Zuiden hun namen veranderden rond het "vijfde seizoen van het jaar", maar ik kan er met de pet niet bij dat ze aan die flauwekul ook in Noord Holland meedoen. Toen ik door De Goorn's enige straat reed kreeg ik gelukkig wel de indruk dat dit vermoedelijk meteen hun enige karnevalsaktiviteit was....er gebeurde in dat dorp werkelijk helemaal niks.

Na 161km, 4u22
Nog ruim een kilometer en ik ben weer thuis. Het weer is nog steeds prachtig en ik heb van de rit genoten. Bovendien heb ik wat geleerd over het rijden van dit soort touren: volgende keer ga ik minstens eenmaal wat langer pauzeren in een plaatselijke herberg om een flinke bak soep te nemen. Meer dan vier uur achtereen rijden met slechts enkele korte pauzes is zeker niet het beste wat je voor je onderrug, je schouder, je hand en je oren kunt doen.